Web Tasarım
Web sitesi kurumsal bir firmanın internetteki yansımasıdır ve unutmamak gerekir ki; ilk izlenim dijital dünyada da çok önemlidir!
En güncel yazılım teknolojilerinin kullanılıp, kurumsal kimliklerin tasarıma uygun ve uzman bir şekilde aktarılarak hazırlanan özgün web siteleri, kurumsal web tasarım olarak adlandırılmaktadır.
Yıllar önce kurumsal web tasarım, dinamik web sitesi ve statik web sitesi şeklinde ikiye ayrılıyordu. İçeriği bir yönetim paneli vasıtasıyla sonradan kolayca güncellenebilen sitelere dinamik, sadece kod müdahalesi ile değiştirilebilen, güncellenebilen sitelere ise statik web sitesi deniliyordu. İnternetin hızla hayatımıza girmesi ve yazılım teknolojilerinin gelişmesi ile birlikte statik siteler tarihteki yerini aldı. Artık tüm siteler site sahibinin veya ekibinin web sitesi içeriğini kolayca kontrol edebileceği içerik yönetim sistemleri (İYS) ile birlikte hazırlanıyor. CMS (Content Management System) şeklinde de tabir edilen, basit ve kullanışlı bu yönetim panelleri sayesinde web sitesi içeriğinin yanı sıra web sitesi tasarımı da imkan dahilinde güncellenebiliyor.
Pixelibol olarak talebe göre firmaya özel olarak kodlanmış yönetim paneli olan, responsive destekli kurumsal web siteleri hazırlarken, firmaların kurumsal kimliklerine sadık kalarak hazırlamış olduğumuz özgün tasarımı, Wordpress gibi açık kaynak kodlu içerik yönetim sistemlerine de entegre edebiliyoruz.
Tüm cihazlarla uyumlu olan, içinde çalıştığı cihazın ekran boyutuna göre farklı görünümlere geçen web siteleri için bu özelliğe responsive denilmektedir. Anlam itibariyle adaptif de denilebilen bu teknoloji ile birlikte birbirinden bağımsız yazılımların, kullanılan cihaza göre ayrı ayrı çalıştırılması devri de ortadan kalkmıştır. Responsive teknolojisi ile web siteleri laptop, tablet, akıllı telefon gibi tüm cihazlarda aynı yazılımı kullanarak sorunsuz bir şekilde kullanılabilmektedir.
Bir web sitesinin tüm cihazlarda açılıyor olması onun responsive olarak kodlandığını göstermemektedir ki bir web sitesi sadece belirli cihazlar ve tarayıcılarda açılıyorsa (tabi bu hedeflenmediyse) güncel teknoloji kullanılmamış demektir. Responsive olarak kodlanan bir web sitesi, kullanılabilir cihazların ekran ebatları dikkate alınarak, hangi ekranda nasıl görüneceği düşünülerek, tek tek test edilerek tasarlanmaktadır.
Mobil internet kullanımının sabit internete oranla daha çok kullanıldığı günümüzde, internet kullanıcılarının büyük bir çoğunluğu web sitelerini akıllı telefonlarından ziyaret etmektedirler. Siri ve Google Asistan gibi sesli komutlar verilebilen yazılımların da giderek gelişmesi ve kullanılması sonucunda, mobil arama yapanların sayısı da gün geçtikçe katlanarak artmaktadır. Geçtiğimiz günlerde Türkçe dil desteği de eklenen Google Asistan ile bu oranın daha da artacağı aşikardır. Bu noktada bir web sitesinin mobil uyumlu olması, tüm cihazlarda sorunsuz çalışıyor olması çok önemlidir. Arama motorları mobil cihazlar üzerinden yapılan aramalar için standart arama sonuçlarından ziyade mobil uyumlu ve hızlı yüklenen web sitelerini daha ön planda kullanıcıya sunmaktadır. Bu nedenle responsive olarak tasarlanmış olan web siteleri mobil cihazlarda daha sade, daha hızlı ve daha kullanışlı olmalıdır.
Haber siteleri ve ziyaretçi yoğunluğu olan bloglar genellikle responsive yerine Google tarafından geliştirilen yönergelere bağlı olarak, mobil sayfaların daha hızlı açılmasını sağlayan AMP (Accelerated Mobile Pages) yazılımını kullanmaktadırlar. Fakat AMP yazılımı yönetim, tasarım ve özellikle kişiselleştirme bakımından oldukça kısıtlıdır. Bu nedenle kurumsal web sitesi için genellikle responsive tercih edilmektedir.