Web Sitesi Hız Testi Nasıl Yapılır?
Bir web sitesinin özgün içeriği ve özgün tasarımı kadar hızlı bir şekilde kullanılabilmesi de çok önemlidir. Akıllı telefonlarla birlikte mobil kullanımın giderek arttığı günümüz şartlarında, web sitesi hızı dikkat edilmesi gereken bir kriterdir. Ziyaretçilerin büyük bir çoğunluğu yavaş açılan bir siteyi beklememekte ve arama sonuçlarındaki bir sonraki hızlı siteye geçmektedirler.
Hız konusunun çeşitli etkenleri bulunmaktadır. Bu etkenlerden bazıları ziyaretçinin internet bağlantı hızı, web sitesinin barınma olanakları ve web sitesinin kullandığı dosyalardır. Öncelikle web sitesini kullanmak isteyen kullanıcının internet hızı yavaş ise site sahibinin bu konu hakkında yapabilecekleri sınırlıdır. Web sitesi hazırlanırken kullanılan materyaller, yavaş internet hızına sahip kullanıcılar düşünülerek hazırlanmalıdır. Bu işlem hız konusunda yeterli değil ise yavaş bağlantılar için içeriği sadeleştirilmiş, hafif sürüm olarak adlandırılabilen basit siteler tasarlanabilir.
Web siteleri datacenter diye tabir edilen, içerisinde sürekli aktif halde çalışan sunucuların bulunduğu büyük veri merkezlerinde barınmaktadır. Bir sunucu içerisinde binlerce web sitesi olabilir ve sitelerden herhangi birine yapılacak yoğun ziyaret diğer siteleri de etkileyebilir. Web sitesinin barındığı web sunucu güncel işletim sistemine sahip, donanım olarak yeterli ve yüksek bir internet çıkış hızına sahip olmalıdır.
Bunların yanı sıra en dikkat edilmesi gereken web sitesinin kullandığı dosyalardır. Öncelikle site içerisinde kullanılacak tüm dosyalar en iyi şekilde sıkıştırılmalı ve dosya yüklenme sıralamaları kontrol edilmelidir. Web sitesi hız ölçümü yapan bir çok site vardır. Bu sitelerden bazıları Google PageSpeed Insights, GT Metrix, Pingdom ve WebPageTest olarak sıralanabilir. Özellikle Google PageSpeed Insights ve GT Metrix web sitesi hız testi için en çok kullanılan sitelerdir. Bu siteler ile web sitesi linki girilerek ilgili sayfa hakkında detaylı tüm bilgilere ulaşılabilir. Test sonucundaki yönlendirmeler ile de web sitesinin en iyi performansa kavuşması sağlanabilir.
Web sitesi hız testi yapan sitelerden yapılan ölçümlerin sonuçları her yapılan testte aynı çıkmamakta ve birbirlerinden de farklı çıkmaktadır. Hız testi yapan her sitenin kendine ait bir optimizasyon algoritması vardır. Bu algoritmaya göre puanlar vermekte ve yönlendirmeler yapmaktadır. Her sitenin kriterleri ve puanlaması aynı olmadığı için ortaya farklı test sonuçları çıkmaktadır.
Bir web sitesinin yüklenme süresi ortalama 3-4 saniye olacak şekilde hedeflenmeli ve bunun için gerekli işlemler yapılmalıdır. Ancak her zaman bu hedef tutturulamayabilir. Kullanılan harici eklentiler üzerinde işlem yapılamazken, site içerisinde kullanılan görseller, videolar gibi çeşitli tasarımsal dosyalar belirli bir noktaya kadar sıkıştırılabilir ve görsel anlamda sitenin kötü görünmemesi için bu dosyaların kullanılması gerekiyor ise yüklenme süresi normal bir şekilde uzayabilir.